Qatar Airways beställer 50 A321neo

QTR_A320neo_F-WWBZ!6946_29feb16_LFBO-1
Qatar Airways nya A320neo väntar på motorer utanför Airbus fabrik i Toulouse. (Foto: Gyrostat)

Qatar Airways har konverterat en order från 2011 hos Airbus från 50 Airbus A320neo till 50 A321neo flygplan. Dessutom innehåller den konverterade ordern nu optioner på ytterligare 30 flygplan från Airbus.

Den konverterade ordern skrevs under när Frankrikes president Emmanuel Macron besökte Qatar under torsdagen förra veckan. Den nya ordern består nu av 50 Airbus A321neo flygplan istället för 50 A320neo. Förutom att Qatar Airways beställer större flygplan än tidigare har man även lagt till en option på 30 flygplan i ordern. Det framgår dock inte vilka flygplanstyper som finns i optionerna.

I ett pressmeddelande från Qatar Airways säger bolaget att de nya A321neo-flygplanen kommer att levereras från 2019 och vara konfigurerade med Airbus Cabin Flex. Det innebär att det kommer finnas en ny dörr och en uppdaterad flygkropp på Qatars A321neo. Airbus Cabin Flex innebär också att det blir mer plats i kabinen samt större bränsletankar som gör att flygningar på upptill 7 400 kilometer kan genomföras.

Qatar Airways har valt motorer från CFM International till A321neo-flygplaen istället för de problemdrabbade Pratt & Whitney motorerna som finns på Qatars A320neo. Qatar Airways var från början tänkt som ”launch operator” för A320neo men valde att backa ur det efter tekniska problem med Pratt & Whitney PW1100G motorerna.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.