YH-praktik skapar jobb för helikopterpiloter

Heli JMP
(Foto: Svensk Pilotutbildning)

Genom Yrkeshögskolans LIA-praktik, Lärande i arbete, har nästan 70 procent av helikopter-eleverna från Svensk Pilotutbildning fått jobb som helikopterpiloter redan innan utbildningen är avslutad. Detta är något som gynnar både eleverna och flygbolagen som kan ta emot färdiga piloter och sätta de i arbete direkt.

Svensk Pilotutbildning på Säve Flygplats i Göteborg har i fyra omgångar tilldelats totalt 68 statligt finansierade utbildningsplatser för helikopterpiloter. Detta är Skandinaviens största enskilda civila helikopterpilotutbildning. En examensceremoni har nu hållits för de första eleverna som gått klart sin helikopterpilotutbildning och närmare sjuttio procent av dessa har redan fått in en fot i arbetslivet.

Svensk Pilotutbildning har haft tre av fyra kursstarter på helikopterpilotutbildningen genom statligt finansierade medel och en stor del av eleverna som nu börjar bli klara har redan fått anställning som piloter främst genom sina praktikplatser.

”Att ta emot praktikanter via LIA (Lärande i arbete) under fem månader var riktigt bra. Så bra, så jag anställde en elev efter fem månader och en annan jobbar extra per timma. För en arbetsgivare är det ett gyllene tillfälle att testa någon under så lång tid”, säger Nicklas Althin VD/Pilot Althin Helicopter som har tagit emot totalt två elever från Svensk Pilotutbildning.

Närmare sjuttio procent av de som avslutat sin utbildning har redan fått ett helikopterjobb. Timmie Johnsson, en av YH-eleverna som deltog i examensceremonin, kommer söka sig tillbaka till sina LIA-platser där han tror på säsongsjobb till sommaren.

”Framtidsplanen är att komma tillbaka till där jag haft min LIA-praktik nästa säsong och jobba som lasteman. Det är det man brukar börja med om man inte har någon tidigare erfarenhet som pilot”, säger Timmie Johnsson.

Dialogen med staten om rekrytering av helikopterpiloter till samhällsnyttig verksamhet startade redan 2012. Då träffades ett antal intressenter inom detta och Svensk Pilotutbildning var en av dessa. Andra intressenter var Sjöfartsverket, polisen, försvaret och privata helikopterföretag samt ambulansverksamhet på helikoptersidan. Alla dessa fick säga sitt och man gjorde analyser för framtiden vilket resulterade i att man gick vidare med att få fram en helikopterpilotutbildning genom yrkeshögskolan.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.