Luleå hoppas på flyglinje till London

Lulea_airportAndreas Harnemo
Luelå Airport hoppas på en flyglinje till London. (Foto: Andreas Harnemo)

En flyglinje till London är något som många flygplatser drömmer om, och nu finns det en chans att drömmarna besannas för Luleå Airport då ett flygbolag har visat intresse för en flyglinje från flygplatsen till London.

Det är Norrbottens Affärer som rapporterar om att ett flygbolag visat intresse för att starta en flyglinje mellan världsmetropolen London och Luleå Airport. Det finns inga uppgifter på vilket flygbolag som är intresserad av flyglinjen, men från Luleå Airports sida hoppas man att flygningar kan starta under vintersäsongen 2018/19.

”Tidigast då. En bearbetning av direktflyg är en väldigt långsiktig satsning, det kan ta ett år, två år eller rent av ännu längre”, säger Camilla Bondareva, destinationsutvecklare på Swedish Lapland visitors board till Norrbottens Affärer.

Redan förra vintern fanns det intresse från ett flygbolag om flyglinjen Luleå-London, men det blev inga flygningar på grund av att flygbolaget såg Luleå som en charterdestination. Om Luleå-London skulle komma igång är det flygbolaget som avgör om linjen ska vara en charterlinje eller reguljärlinje, förklarar Swedavias flygstationchef på Luleå Airport Ann-Christin Viklund.

Från Swedavias sida jobbar man nu hårt för att få till stånd en flyglinje till London, men det finns en del problem med flygningar till London. Det kanske största problemet är att hitta tillgängliga slottar på någon av Londons flygplatser som är hårt trafikerade.

Det har tidigare funnits, samt finns, flera flyglinjer från London till norra Sverige. SAS flyger enligt Swedavias hemsida vintertid mellan Kiruna och London med en avgång i veckan och tidigare har Ryanair flugit från London Stansted till Skellefteå.

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.