American Airlines saknar piloter

B738COCKPIT
Cockpitarna på American Airlines flygplan riskerar att bli tomma under december efter ett datorfel. (Foto: Cory W. Watts)

American Airlines kan tvingas att ställa in tusentals flygningar under december sedan ett datorfel har lett till att för många piloter fått ledigt. Detta riskerar att ställa till det för resenärer under de reshektiska helgerna kring jul och nyår. 

Det är American Airlines pilotfack som rapporterar att American Airlines kan få problem med att genomföra alla sina planerade flygningar under december. Detta på grund av ett datorfel som gav för många piloter ledigt samtidigt under december.

Strax efter att felet upptäcktes har American försökt att få piloterna att ändå komma till jobbet med lönetillskott, men detta har APA, facket som representerar 15 000 piloter på American, avfärdat och anser att bolaget bryter mot kontraktet mellan dem och piloterna.

Efter en lyckad Thanksgiving-helg för American där man själva har hyllat och gratulerat sig, blir det nu problem under jul och nyår med många inställda avgångar som följd, under en av de mest resintensiva tiderna under året. De inställda flygningarna kommer att kosta American flera miljoner dollar uppger Airwise.com.

I Europa har Ryanair tidigare haft liknande problem, men då ledde ett datorfel till att för många piloter fick tillåtelse att lämna bolaget samtidigt. Ryanair tvingades då att ställa in över 20 000 flygningar på grund av att för få piloter fanns tillgängliga.

2 kommentarer

  1. Ja man blir lite förvånad att sådant kan hända, och som du skriver: kan det vara något annat som ligger bakom det egentligen?
    Dock har American nu sagt att man ”bara saknar piloter till ett hundratal flygningar i december” . (https://twitter.com/AmericanAir/status/936301717766967296 ). Kanske ett drag från facket att göra en grej av att piloterna tvingas till jobbet inför eventuella förhandlingar…

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.