SAAB lämnar – Fokker tar över

SE-LTUTUS
Tus Airways SAAB 2000 som fasats ut till förmån för Fokker-flygplan. (Foto: Wikimedia Commons)

Det cypriotiska flygbolaget Tus Airways började i februari förra året att flyga med tre SAAB 2000 från Braathens Regional efter att Cyprus Airways lämnat in sin konkursansökan. Men sedan sommaren har bolaget fasat ut SAAB:arna till förmån för jetflygplanen Fokker 70 och Fokker 100.

I februari förra året började det nya flygbolaget Tus Airways att flyga från Larnaca på Cypern till destinationer i Israel samt Grekland. Bolaget har sedan dess flugit med en SAAB 340 och tre SAAB 2000 flygplan på linjerna, men sedan i somras har man börjat fasa ut de svenska turboproperna till förmån för de åldrande jetflygplanen Fokker 70 och Fokker 100. Den sista SAAB:en lämnade enligt ch-aviation Cypern den 31 oktober och genomförde sin sista linjeflygning redan den 15 oktober.

Anledningen till att Tus Airways väljer att fasa ut SAAB:arna till förmån för de större jetflygplanen är enligt bolagets VD, Michael Weinstein, att efterfrågan har överstigit SAAB:ens kapacitet på 50 passagerare per flygning med råge. Därför vill man ta in större flygplan och med det svara på marknadens efterfrågan.

Tus Airways har använt sig av två Fokker 100 sedan juni respektive juli på linjer från Larnaca till Aten, Rom och Tel Aviv och i förra veckan tog Tus emot sin första Fokker 70 som tidigare flögs av KLM Cityhopper. Det nya flygplanet positionflögs till Larnaca från Norwich där flygplanet fått underhåll och en ny målning i Tus Airways färger. Fokker 70 flygplanet ska användas för att utveckla Tus nya linje till Ioannina i Grekland med start i februari nästa år. Under tiden kommer flygplanet att flyga på bolagets nuvarande linjer.

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.