IAG tar över slottar från Monarch på Gatwick

BA777
British Airways moderbolag IAG tilldelas nya slottar på Gatwick. (Foto: Bidgee)

Det brittiska flygbolaget Monarch Airlines gick i konkurs den tredje oktober i år. Sedan dess har det pågått förhandlingar om vem som ska ta över Monarch olika tillgångar, och nu är det klart att IAG, moderbolag till bland annat British Airways, tar över en stor del av Monarch slottar på London Gatwick flygplatsen. Något som ökar British Airways dominerade ställning i London.

Enligt Reuters ska även Norwegian, easyJet och Wizz Air varit intresserade av att överta Monarch slottar på London flygplatserna Gatwick och Luton. Men British Airways och moderbolaget IAG gick segrande ur striden på Gatwick flygplatsen och har nu tilldelats nästan alla slottar som Monarch Airlines hade innan sin konkurs i början av oktober.

Slottar på London flygplatserna är eftertraktade av flygbolagen, och det är British Airways som idag har flest, med sin hubb på Heathrow. Med de nya slottarna på Gatwick ökar IAG sin ställning som dominerande på London marknaden. Det är inte offentliggjort vilka flygbolag inom IAG-gruppen som ska använda slottarna, men British Airways kommer med stor sannolikhet att överta de flesta.

Monarch Airlines startades 1967 och flög fram till konkursen i oktober med Airbus A320/A321 samt nyligen levererade Boeing 737-800 och Boeing 737 MAX 8 flygplan. Bolaget hade sex baser spridda över hela Storbritannien och flög på semesterdestinationer till lågpris, en marknad där det idag finns hård konkurrens från bland annat easyJet och Ryanair.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.