Mora-Stockholm nödvändig för norra Dalarna

Mora_flygplats
Mora Siljan Flygplats. (Foto: Wikimedia Commons)

Flygplatsen i Mora och flyglinjen till Stockholm är nödvändig för kommunens och norra Dalarnas utveckling. Det skriver Mora kommun i sitt yttrande över Trafikverkets flygutredning för år 2019-2023. 

Trafikverket har utrett behovet av flygtrafik och vilka linjer i Sverige som ska ha så kallad trafikplikt för perioden år 2019-2023 . Den innebär att Trafikverket upphandlar och betalar trafiken på de sträckor som uppfyller kraven på samhällsnytta.

Enligt Trafikverket uppfyller inte Mora-Siljan flygplats de kraven och föreslås därför stå utan trafikplikt, men detta motsätter sig Mora kommun som nu trycker på för att få upphandlad flygtrafik även till kommunens flygplats. Idag går Mora kommun in med fem miljoner varje år för att säkerställa flygtrafiken till Stockholm, men med trafikplikt skulle staten täcka upp kostnaden.

”Trafiken till Mora-Siljan flygplats är oerhört viktig, inte bara för själva Mora, utan för hela norra Dalarna och framför allt för näringslivet och besöksnäringen. Flygplatsen är också viktig för en nära och jämlik vård då transporter av patienter, blod, organ och kompetens utförs i stor omfattning,” säger Mora kommunstyrelsens ordförande Anna Hed.

I kommunens yttrande till Trafikverket hänvisar man till Region Dalarnas systemanalys där tillgängligheten till Stockholm-Arlanda sägs vara mycket viktig, med möjligheten att resa in och ut i Europa. Dalarnas flygplatser bildar viktiga länkar mellan Europa, övriga världen och Dalarna.

I yttrandet skrivs också att Mora-Siljan flygplats betjänar hela västra och norra Dalarna, ett geografiskt område större än Stockholms och Uppsala län tillsammans, och med en befolkning på drygt 50 000 invånare. Flygplatsen är belägen i ett ytterområde med en låg trafikintensitet, med ett långt avstånd till Stockholm och andra flygplatser med nät av nationella och internationella flyglinjer.

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.