Flygtrafikledning på distans vid fyra Swedavia-flygplatser

signering1
LFVs generaldirektör Ann Persson Grivas och Jonas Abrahamsson, VD och koncernchef på Swedavia. (Foto: Victoria Ström)

Flygplatsbolaget Swedavia och LFV, som leverantör av flygtrafikledning, har tecknat ett avtal som innebär att flygtrafikledning på distans etableras vid fyra av tio Swedavia-flygplatser i landet. 

Flygplatserna som ska få flygtrafikledning på distans är Kiruna Airport, Umeå Airport, Åre Östersund Airport och Malmö Airport. En gemensam kontrollcentral, RTC, för flygtrafikledning på distans för de fyra flygplatserna kommer att ligga vid Stockholm Arlanda Airport.

”Innovation och digitalisering är viktiga delar för utvecklingen av flygplatsverksamheten. Förstudien som gjorts visar på förbättringar inom både teknik och samordning, liksom på effektiviseringar som möjliggörs av en fjärrstyrd flygtrafikledningstjänst”, säger Jonas Abrahamsson, VD och koncernchef på Swedavia.

LFV var först i världen med flygtrafikledning på distans, Remote Tower Services (RTS), när Remote Tower Center (RTC) i Sundsvall invigdes i april 2015 för flygtrafikledning på distans av Örnsköldsvik Airport. Ett år senare tecknade LFV och Swedavia en avsiktsförklaring om att utreda förutsättningarna för flygtrafikledning på distans för några av Swedavias flygplatser.

”Med avtalet mellan LFV och Swedavia tas ett stort steg mot en digitalisering och effektivisering av flygtrafiktjänst i Sverige. Swedavia är LFVs största flygplatskund och att stödja utvecklingen av Swedavias förmåga och affär har högsta prioritet för LFV”, säger LFVs generaldirektör Ann Persson Grivas.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.