British Airways får hård kritik

BA747
British Airways Boeing 747-400. (Foto: Adrian Pingstone)

Det anrika flygbolaget British Airways har den senaste tiden sjunkit som en sten när det gäller popularitet, och bolagets senaste tilltag med nya boardingregler gör inte saken bättre och bolaget får hård kritik från resenärer och riskerar att tappa anseende hos rankingföretaget Skytrax.  

En allt hårdare konkurrens från lågprisflygbolagen gör att fullkostnadsbolagen får det tuffare att locka passagerare och British Airways försök i att förbättra lönsamhet och få fler passagerare har hitintills inte varit lyckade.

Kritikstormen mot British Airways började i våras när man påbörjade en förtätning av stolarna ombord på bolagets flygplan för att få plats med fler passagerare. Benutrymmet sjönk till en så pass låg nivå att Ryanair idag har större benutrymme på deras Boeing 737-800 flygplan. British Airways kritiserades hårt av flygbranschen och resenärerna, och den amerikanska flygbloggaren Gary Leff skrev att förtätningen av flygplanen troligtvis är ett stort misstag.

Det senaste som upprör resenärerna som flyger med British Airways är bolagets nya boardingregler som ska träda i kraft den 12 december, detta skriver Allt om resor. De nya reglerna innebär att passagerarna delas upp i fem grupper inför boarding, och som brukligt är det Business Class passagerare som får stiga ombord först. Efter Business Class passagerare har det tidigare varit fritt fram för alla i ekonomi klass att gå ombord, men de nya reglerna innebär att de som har betalat minst för sin biljett samt endast har handbagage med sig ska boarda sist. De nya reglerna kritiseras hårt och Allt om resor skriver att många anser att de nya reglerna är mobbing.

Men det är inte bara kritikerstormar från flygbranschen och resenärer som oroar British Airways. Det välrenommerade rankningföretaget Skytrax som utför rankning på världens alla flygbolag och flygplatser är på väg att sänka British Airways betyg från fyra till tre stjärnor. Det innebär att det anrika flygbolaget hamnar på samma nivå som Ryanair och Uzbekistan Airways.

SAS och Norwegian har båda tre stjärnor i betyg hos Skytrax medan British Airways huvudkonkurrenter i Europa Lufthansa och Air France-KLM har fyra stjärnor vardera. Det finns idag nio flygbolag som har den högsta rankingen hos Skytrax, fem stjärnor, det är bland annat Etihad Airways och Qatar Airways.

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.