Svenska Ryanair-piloter startar fackklubb

RYRB738ALTEN
Ryanair Boeing 737-800. (Foto: WikiABG)

I mer än två månader har Ryanair-piloter velat få till stånd kollektivavtalsförhandlingar med flygbolaget. Men Ryanair vägrar att komma till förhandlingsbordet och nu har de Svenska Ryanair-piloterna valt att bilda en fackklubb inom Svensk Pilotförening.

Fackklubben har som förväntat tagits emot med kyla från Ryanair. Bolaget säger att man inte kommer att förhandla med någon fackförening eller klubb gällande kollektivavtal och anser att det är ”meningslös PR från konkurrerande flygbolags-fackföreningar” skriver CHECK-IN.dk.

”Det är uppenbart att Ryanair måste förhandla fram kollektivavtal på nationell nivå för att säkerställa överensstämmelse med både europeiska och nationella bestämmelser i Sverige”, säger Martin Lindgren, ordförande i Svensk Pilotförening.

Under de senaste månaderna har turerna kring Ryanair och inställda flygningar lett till en kraftfull enighet bland piloter i flygbolaget. Piloterna har gått samman i European Employee Representative Committee (EERC) för att tillsammans förhandla med Ryanair och i Sverige har sju piloter valts ut från den nya fackklubben för att representera piloterna genom Svensk Pilotförening.

Genom hela Ryanairs historia har piloter försökt att blida olika fackföreningar, till exempel Ryanair European Pilots’ Association (REPA), men Ryanair har alltid valt att inte förhandla med dem. Istället säger bolaget man vill förhandla med det övergripande ERC – Employee Relations Council som finns på de flesta baser hos Ryanair.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.