Amerikanska flygbolag lämnar Kuba

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Alaska Airlines Boeing 737-800. (Foto: Wikimedia Commons)

För ett drygt år sedan var USA-Kuba en marknad som många flygbolag ville flyga på. Totalt blev det åtta flygbolag som fick tillstånd att flyga mellan länderna, men idag finns bara tre kvar. Detta efter en minskad efterfrågan och en återigen sämre relation mellan USA och Kuba.

Beskedet om att flygningar mellan USA och Kuba skulle återupptas efter 50 år, förra året ledde till att de amerikanska flygbolagen startade många linjer mellan de båda länderna. Totalt var det åtta flygbolag, American Airlines, Frontier Airlines, Silver Airways, Sun Country Airlines, Spirit Airlines, Alaska Airlines, Southwest Airlines och jetBlue, som fick tillstånd att starta trafik, men efter ett drygt år med flygningar mellan länderna finns bara tre flygbolag kvar, och senaste i raden att lämna USA-Kuba är Alaska Airlines.

Tidigare har Frontier Airlines, Silver Airways, Spirit Airlines och Sun Contry Airlines givit upp flygningarna till Kuba på grund av för få passagerare. Det samma gäller för Alaska Airlines som i förra veckan tillkännagav att man slutar flyga Los Angeles-Havana i slutet av januari nästa år. De skriver i ett pressmeddelande att de vill använda flygplanet som flyger Los Angeles-Kuba på linjer där det finns större passagerarunderlag.

En stor anledning till att så många flygbolag har slutat flyga mellan USA och Kuba är enligt ett uttalande från Alaska Airlines att 80 procent av resenärerna till Kuba har rest till landet på ett ”people to people education travel” visum. Men detta har nu tagits bort som en följd av de försämrade relationerna mellan de båda länderna. Det leder till att visum möjligheterna på Kuba för amerikanare nu är mycket svåra och med det minskar också behovet av flygningar mellan länderna.

Idag flyger endast American Airlines, Southwest Airlines och jetBlue mellan USA och Kuba. Men Southwest tillkännagav i somras att man drar ner på flygningarna till Kuba efter president Trumps ”Kuba-policy” som gör det svårare för amerikanare att få visum till Kuba.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.