EU-toppmöte lockade annorlunda flygplan till Landvetter

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Svenska Flygvapnets Gulfstream G-IV som används för transport av Sverige högsta ledning och kungafamiljen. (Foto: Wikimedia Commons)

EU-toppmötet i Göteborg den 17 november lockade många av EU:s ledare till Sverige och med det även deras flygplan till Landvetter, som är det i särklass mest populära transportmedlet för tungviktarna inom EU. 

Austria
Welcome Air Doriner 328-100. 

Österrikes förbundskansler Christian Kern tog en Dornier 328 till mötet i Göteborg från det österrikiska flygbolaget Welcome Air.

Bryssel
Air X Charter Bombardier CRJ 200ER. 

Från Bryssel kom både den belgiska premiärministern Charles Michael och EU-ledningen med Jean-Claude Juncker i spetsen. Air X Charter flög med en CRJ 200 från Bryssel till Landvetter och landade där under torsdagskvällen den 16 november.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Statsflygplan i Kroatien, Bombardier CL604 Challenger. 

Från lite sydligare breddgrader kom en Bombardier CL 604 Challenger med den kroatiska presidenten Andrej Plenković direkt från Zagreb.

Greece
Embraer 135.

Den grekiske premiärministern Alexis Tsipras kom med en Embraer-135 i business jet utförande till Landvetter efter en flygning på drygt tre timmar från Aten.

Ireland
Irish Air Corps Learjet 45.

Irlands premiärminister Leo Varadkar, flög in till Göteborg med ytterligare ett Bombardier-flygplan vilket är populärt i business jet segmentet. Irland använder sig av en Bombardier Learjet 45.

Slovenia
Sloveniens statsflyg, Dassault Falcon 2000EX.

Ett av de mindre länderna i EU är Slovenien och landets premiärminister Miro Cerar kom till Göteborg i en militärregistrerad Dassault Falcon 2000EX.

Bombardier_BD-100-1A10_Challenger_300_AN1704544
Bombardier Challenger. 

Bombardiers Challenger i olika versioner användes förutom av Kroatien även av Ungern, Rumänien och Malta för transport till Göteborg.

Fotnot: Bilderna är inte tagna i samband med EU-toppmötet i Göteborg 2017.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.