Nya ambulansflyg kan försenas

ambulansflyg
Illustration av Pilatus PC-24 i Svenskt Ambulansflyg målning. (Foto: Pilatus Aircraft Ltd)

Upphandlingen av sex nya ambulansflygplan från Pilatus till Svenskt Ambulansflyg som ska börja flyg år 2020 överklagas nu av en annan flygplanstillverkare och kan leda till förseningar för de nya flygplanen att komma på plats.

Alla svenska regioner och landsting ska använda sig av sex nya ambulansflygplan som ska göra ambulansflygandet mer effektivt. Målet är att vara i gång 2020, men nu riskerar detta mål att inte nås då upphandlingen om sex flygplan inte gått rätt till enligt Textron Aviation. Textron äger Cessna, Hawker samt Beechcraft och anser att kraven inte varit realistiska och därför inte lagt något anbud. Hur stor en eventuell försening kan bli beror på Kammarrätten och eventuellt fler överklaganden som kan komma. Men redan nu finns det en försening som innebär att första leverans först kan komma att ske 2021.

På grund av att Textron Aviation anser att kraven varit orealistiska har bolaget överklagat upphandlingen och anser att Pilatus vunnit trots att deras anbud inte klarade alla de krav som Svenskt Ambulansflyg hade. Textron Aviation hävdar också att justeringar av Pilatus anbudet skett i det dolda.

Pilatus vinnande bud inkluderar sex stycken PC-24 flygplan som är ett nytt jetflygplan från Pilatus som beräknas vara i drift hos första kunden i slutet av året. Svenskt Ambulansflyg ska basera flygplanen på tre baser, Stockholm/Arlanda, Göteborg och Umeå med två flygplan på varje bas.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.