Costa Rica satsar på biobränsle – med hjälp av KLM

KLMGROUND
KLM Boeing 747. (Foto: Pixabay)

Flygbolaget KLM och Costa Ricas regering har ingått i ett världsunikt samarbete för att reducera landets koldioxidutsläpp kopplat till flygindustrin. Målet är att minska miljöpåverkan från Costa Ricas kommersiella flygtrafik till utlandet samt sätta hållbart biobränsle på agendan för flygbranschen i stort.

Tillsammans med biobränsleleverantören SkyNRG kommer KLM att agera strategisk rådgivare åt Costa Ricas regering kring hur landets kommersiella flygtrafik kan minska sina koldioxidutsläpp. I ett första skede kommer parterna att utvärdera möjligheterna för ”gröna flygavgångar” från Costa Ricas huvudstad, San José, baserade på biobränsle. Avsiktsförklaringen som Costa Ricas regering signerat är unik då det är första gången ett flygbolag och ett land inlett ett samarbete om hållbar flygtrafik.

”KLM satsar mycket på att öka användningen av bioflygbränsle. Bland annat har Nordic Biofuel Programme lanserats med fokus på den nordiska marknaden. Att vi nu som första flygbolag i världen för en dialog med ett land om reducering av flygutsläpp tycker vi är oerhört viktigt, inte bara för vårt egna hållbarhetsarbete men också för branschen i stort”, säger Emmelie Johansson, marknadschef på Air France och KLM i Norden.

Dock är marknaden för hållbart biobränsle långt ifrån mogen. Priserna är fortfarande tre gånger högre än för fossilt bränsle. Ökar efterfrågan på biobränsle ökar också produktionen vilket leder till sjunkande priser. Med samarbetet mellan KLM och Costa Rica lyfts biobränsle upp på den nationella dagordningen och förhoppningsvis banar det vägen för mer biobränsle inom flygindustrin skriver KLM i ett pressmeddelande.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.