Drönare träffade nosen på Boeing 737-flygplan

AeroArg738
Aerolineas Argentinas Boeing 737-800 som träffades av en drönare. (Foto: Wikimedia Commons)

En drönare hade hamnat på vift och träffade nosen på ett Boeing 737-800 flygplan som var på väg att landa. Träffen fick inga allvarliga konsekvenser, men det belyser ett stort säkerhetsproblem som finns med drönare och flygtrafik. 

En Boeing 737-800 från det argentinska flygbolaget Aerolineas Argentinas genomförde i lördags, den 11 november, en inrikesflygning, och under landningen på Buenos Aires flygplats träffades flygplanets nos av en drönare som hade kommit på vift. Flygplanet ska ha befunnit sig på 220 fot (67 meter) och cirka en kilometer från bantröskeln när kollisionen inträffade. Trots drönarkollisionen kunde landningen genomföras som planerat, men flygplanet blev sedan kvar på marken för inspektioner.

Kollisionen visar på problemet med drönare och flygtrafik i samma luftrum och det kan komma att leda till allvarliga konsekvenser i framtiden. Det är ett problem med flygsäkerheten som finns överallt även där flyget har en hög säkerhetsstandard och ett allvarligt tillbud kan egentligen hända var som helst. En av piloterna som flög det aktuella flygplanet som träffades av drönaren i Argentina säger att hade drönare träffat motorn hade det lett till ett direkt motorbortfall, vilket är kritisk vid landningar.

Enligt flygmediet News In Flight är det inte första gången som det är problem med drönare vid Buenos Aires flygplats. Flygledarna på flygplatserna har flera gånger tidigare rapporterat om ”nära kollision-händelser” mellan drönare och flygplan, senast för tre veckor sedan. Samma media uppger också att det inte är fastställt varifrån den aktuella drönare styrdes samt kom ifrån.

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.