Boeing får fler beställningar på 787 Dreamliner

Emirates-787-10
Emirates Boeing 787-10, dock med en något kort högervinge. (Foto: Emirates)

Boeing har fått in två beställning för 787 Dreamliner, från Emirates och Azerbaijan Airlines. Emirates beställer 40 stycken medan Azerbaijan Airlines nöjer sig med fem.

Vid öppningen av Dubai Airshow i söndags tillkännagav Emirates att man gjort en beställning hos Boeing på 40 ytterligare 787 Dreamliners till ett värde av 15 miljarder dollar. Emirates har haft planer på att beställa nya flygplan från antigen Airbus eller Boeing innan året är slut och nu kom beskedet att det blev Boeing som gick segrande ur denna striden.

”Vi ser 787:an som ett bra komplement till vår nuvarande flotta med Boeing 777 och Airbus A380, vilket kommer ge oss mer flexibilitet i flygandet på en rad destinationer i takt med att vi utökar vårt globala nätverk”, säger Sheikh Ahmed bin Saeed Al Maktoum, koncernchef för Emirates Group.

I och med Emirates beställning av Dreamliners utökar bolaget antalet flygplanstyper från två till tre. Detta innebär att man byter taktik, från att endast ha två flygplanstyper Boeing 777 och Airbus A380, vilket innebär lägre kostnader, till att ha tre vilket innebär högre underhållskostnader och utbildningskostnader. Men från Emirates sida är man givetvis nöjda med köpet och menar att Dreamliner kommer att komplettera de nuvarande flygplanstyperna i flottan. Emirates Dreamliner-beställning är av den största versionen, B787-10 och ska levereras från 2022.

Men det är inte bara Emirates som shoppar Dreamliners, Azerbaijan Airlines har under Dubai Airshow tillkännagivit en beställning på fem nya Boeing 787 Dreamliner flygplan. Det handlar om den mindre B787-8 och läggs till en tidigare order på två flygplan av samma typ som gjordes 2007.

”Ordern på ytterligare fem Dreamliners flygplan kommer att utöka våra möjligheter till att flyga till nya destinationer och flyga fler passagerare”, säger Azerbaijan Airlines VD Jahangir Askerov.

Azerbaijan Airlines har 27 flygplan i flottan, bestående av Airbus, Boeing och Embraer 190 flygplan. Bolaget flyger till 71 destinationer, främst från bolagets hubb i Azerbaijans huvudstad Baku.

En kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.