SAS-flyg snurrade 180 grader efter landning

SAS,_EI-FPD,_Canadair_CRJ-900LR_(26706062952)
Cityjets CRJ 900 EI-FPD som snurrade vid landning på flygplatsen i Turku. (Foto: Wikimedia Commons)

Det var i onsdagskväll när en Bombardier CRJ 900, från irländska Cityjet som flög på uppdrag av SAS, skulle landa i finska Turku efter en flygning från Stockholm som det var halt på banan vilket ledde till att flygplanet snurrade 180 grader innan piloterna fick stopp på planet vid banänden. Ingen skadades, men flygplanet är fortfarande kvar i Turku. 

Landningen ska enligt flera passagerare som finska YLE pratat med varit hoppig och planet studsade upp och ned ett antal gånger innan man kom ner på marken. Landningen skedde vid kl 20.30 lokal tid och det var lätt nederbörd samt nollgradig temperatur som ledde till att banan blev mycket hal. Det ledde till att piloterna hade svårt att få stopp på CRJ flygplanet och det snurrade 180 grader innan man fick stopp på det vid slutet på banan.

”Vi kan bekräfta att ett flygplan landade i snöväder och att det snurrade som följd av att det var halt underlag och en hård landning, men det var ingen fara för passagerarna. Återkoppling från piloterna var att det hade varit en mycket ovanlig landning men allt var säkert,” säger Fredrik Henriksson, presschef på SAS i Sverige till CHECK-IN.dk.

Flygplatsen i Turku fick stänga i en och en halv timme efter incidenten, och SAS tvingades ställa in returflygningen tillbaka till Stockholm som skulle avgått under onsdagskvällen. Flygplanet genomgår nu en teknisk undersökning innan det kan flyga vidare och enligt vittnesuppgifter ska flera däck ha gått sönder i samband med landningen.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.