Norwegians kapacitetsökning tynger tredje kvartalet

ei-fht_bcn_23942373700
Norwegian Boeing 737-800. (Foto: Wikimedia Commons)

Norwegian visar en vinst på en miljard norska kronor för det tredje kvartalet 2017. Men trots att man ökat kapaciteten med 25 procent var vinsten endast fyra procent bättre än föregående kvartal.

Tredje kvartalet präglades av stark internationell passagerartillväxt och hög kabinfaktor samt utökad och förnyad flygplansflotta. Totalt reste 9,8 miljoner passagerare med Norwegian, en ökning med 14 procent jämfört med samma kvartal förra året. Ökningen mätt i antal passagerare var störst i USA med 79 procent och i Spanien. Kabinfaktorn ökade till 91,7 procent och kapacitetstillväxten var på 25 procent.

Men trots detta håller vinsten inte samma takt som kapacitetstillväxten, och med en vinst som bara ökat fyra procent samtidigt som kapaciteten ökat med 25 procent beror enligt Norwegian på stora kostnader för inhyrning av flygplan och kompensation för resenärer vid förseningar.

Under tredje kvartalet hade Norwegian en omsättning på drygt 10 miljarder norska kronor, en ökning från 8,3 miljarder norska kronor för samma kvartal föregående år. Norwegian har en stark likviditet med ett kontantinnehav som uppgår till 5,6 miljarder norska kronor.

”Jag är mycket nöjd med både passagerartillväxten och kabinfaktorn för det här kvartalet. Under våra 15 år i luften har närmare 210 miljoner passagerare visat oss förtroende och rest med oss. Allt fler resenärer från USA, Spanien och andra delar av världen bidrar till den starka tillväxten. Det visar att vår globala strategi är på väg att realiseras”, säger Norwegians koncernchef Bjørn Kjos.

Övriga nyheter under tredje kvartalet är att Norwegian startat 14 nya interkontinentala linjer, bland annat till Singapore, Denver och Seattle som är helt nya destinationer. Dessutom har koncernens brittiska dotterbolag, Norwegian Air UK, fått amerikanskt flygtillstånd och samarbetet med easyJet lanserades.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.