Nya Bombardier CS300 fast på marken hos Air Baltic

Air_Baltic,_YL-CSC,_Bombardier_CS300_(33697353270)
Air Baltic Bombardier CS 300. (Foto: Wikimedia Commons)

Under onsdagen och torsdagen förra veckan blev Air Baltic sju splitternya Bombardier CS 300 fast på marken efter att det blivit aktuellt med en extraordinär tillsyn på flygplanens motorer.

Det är CSeriens motorer från Pratt & Whitney som gjorde att en extra tillsyn var tvungen att genomföras med start under onsdagskvällen förra veckan hos Air Baltic. Ett av flygplanen blev taget ur drift redan 5 oktober och återkom i flygproduktion igen först 12 oktober. Det är oklart om detta är grunden för att det blev tvunget med en extra tillsyn på de övriga sex CS 300 flygplanen.

Enligt källor från branschen som dansk CHECK-IN.dk hänvisar till så ska problemet med PW1524G-3 motorerna som sitter på CSerien flygplanen vara att det förekommer statisk elektricitet och urladdningar mellan bränslefilterhuset och manifoldet på motorerna. Pratt & Whitney har dock kommit fram till att det inte finns någon risk för antändning. Det har dock inte kommit något officiellt från Pratt & Whitney gällande risken för antändning.

Att vara launch-customer för ett flygplan innebär risker för att utsättas för barnsjukdomar som kan få förödande konsekvenser. Till exempel när Boeing lanserade 787 Dreamliner var det stora problem för launch-customer ANA, men även Norwegian drabbas hårt av detta och var tvungna att grounda alla sina Dreamliners under perioder.

Idag finns det elva Bombardier CS 300 flygplan i trafik, varav sju finns hos Air Baltic och resterande fyra flyger hos Swiss. De båda bolagen har en order på 20 CS 300 var och Swiss flyger även med den mindre CS 100.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.