Sveg Airport får höjt certifikat, öppnar upp för större flygplan

800px-Sveg_flygplats
Härjedalen Sveg Airport. (Foto: Wikimedia Commons)

Transportstyrelsen har höjt Härjedalen Sveg Airport flygplatscertifikat från 2C till 3C vilket innebär att flygplats får ta emot större flygplan än tidigare. Det gör det möjligt att landa med Boeing 737 och Airbus A320 flygplan på flygplatsen, något som dock inte är aktuellt.

Certifikatet med benämningen referenskod 3C  innebär att flygplatsen, med undantag från vissa delar i det nationella regelverket, får trafikeras med större flygplanstyper än med föregående certifikat, som löd under referenskod 2C. Referenskoderna ingår i luftfartsmyndigheten EASAs regelverk.

För den dagliga verksamheten och den närmsta framtiden spelar dock inte det höjda certifikatet någon större roll, då det inte finns några planer på att starta trafik med större flygplan som det nya certifikatet tillåter. Dagens trafik består av AIS Airlines med Jetstream 32 som flyger på uppdrag av danska FlexFlight som vann upphandlingen av trafiken Sveg-Stockholm för 2015-2019. Man genomför en mellanlandning i Mora på majoriteten av flygningarna.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.