Emirates och Etihad närmar sig varandra

Emirates VD Tim Clark har ändrat åsikt och har uttalat sig om att ett närmande mellan Emirates och Etihad Airways har ett stort värde för de båda flygbolagen. Dock förnekar Clark att det skulle handla om en sammanslagning av de både gulfbolagen.

Det är i en intervju med Reuters som Emirates VD Tim Clark berättade att han gärna ser en närmare relation med rivalen Etihad Airways. Clark nämner främst att ett närmade skulle kunna vara aktuellt genom att Emirates köper in sig i Etihad, eller vice versa, som idag flyger till över 100 destinationer från sin bas i Abu Dhabi.

”Jag tror att det finns ett värde i att jobba närmare med Etihad. Det finns många områden där de båda flygbolagen kan arbeta tillsammans, men vi måste först klara av det första steget och genom det se vad som är möjligt i ett samarbete”, säger Tim Clark i intervjun med Reuters.

Clarks kommentar har skapat eko i flygbranschen och har givit upphov till spekulationer om att en sammanslagning mellan Emirates och Etihad kan vara på gång. De både flygbolagen har den senaste tiden haft det tufft med stark konkurrens från lågprisflygbolag på långlinjer från Asien och Europa. Etihad har dessutom förlorat mycket pengar i misslyckande investeringar i Air Berlin och Alitalia. En sammanslagning är dock något som Clark har varit tydligt med inte kommer att ske i första hand.

”Det är inte upp till mig, utan till ägarna, jag är i slutändan bara en chef” sade han om en eventuell sammanslagning.

Det som också är intressant är att Clark i våras var tydlig med att ett närmande mellan de båda bolagen inte är aktuellt och avfärdade det hela som nonsens. Vad som har orsakat denna vändningen är oklart.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.