Monarch ställer in alla sina flygningar, Arlanda påverkas

Airbus_A320-214,_Monarch_Airlines_JP7586647
Monarch Airlines Airbus A320. FOTO: Wikimedia Commons.

Det brittiska lågprisbolaget Monarch Airlines ställer in alla sina planerade flygningar från Storbritannien med omedelbar verkan, rapporterar flera brittiska medier. 300 000 biljetter till framtida resor har avbokats. Dessutom drabbas 110 000 turister som är strandade utomlands. Från Sverige flyger Monarch till Stockholm Arlanda från Birmingham, Manchester och London Luton. Bolaget har även ansökt om konkursskydd.

Den brittiska flygmyndigheten CAA arbetar för att hitta lösningar åt det krisande bolagets resenärer och har bland annat chartrat cirka 30 plan för att hämta hem dem, uppger Sky News. Bland annat genomför British Airways extra flygningar till Stockholm från London.

Problemen för Monarch började när bolaget försökte förnya sin licens att sälja paketresor. Vid midnatt gick tidsfristen ut och bolaget hade då inte lyckats hitta någon lösning. En talesperson för flygbolaget sade till Sky News att företagets problem handlade om ökade kostnader och hårdare konkurrens.

Monarch Airlines har funnits sedan 1967 och flyger idag med Airbus A320/A321 samt nyligen levererade Boeing 737-800 och Boeing 737 MAX 8. Bolaget har sex baser spridda över hela Storbritannien och fokuserar på semesterdestinationer till lågpris, en marknad där det idag finns hård konkurrens från bland annat easyJet och Ryanair.

British Airways och Norwegian uppges vara två av flera flygbolag som är intresserad av att ta över Monarch Airlines.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.