Lufthansa kan få monopol om Air Berlin går i konkurs

Air_Berlin_A-330_landing_Lufthansa_Airbus_A-380_taxiing_to_takeoff_runway_28_SFO_(30144412484)

Air Berlin kämpar med ökade ekonomiska problem, och när Etihad Airways, som äger 29 procent av bolaget, bestämde att sluta tillföra pengar till bolaget så sökade man konkursskydd hos den tyska regeringen som beviljade miljardlån. I nuläget förhandlar Air Berlin också med Lufthansa om att Lufthansa ska överta delar av Air Berlin.

När Etihad Airways beslutade att sluta föra in pengar i Air Berlin i förra veckan ansökade Air Berlin om konkursskydd hos den tyska regeringen, vilket beviljades. Men för att rädda bolaget ur den ekonomiska situationen som flygbolaget är i, krävs det antagligen mer än så. Ett alternativ är att Lufthansa tar över Air Berlin, vilket i så fall skulle innebära att Lufthansa i princip får monopol på den tyska flygmarknaden.

Lufthansa och Air Berlin förhandlar nu om hur ett eventuellt övertagande ska se ut, men detta väcker stort motstånd från bland annat Ryanairs Vd Michael O’Leary. Han menar att ”bolaget har överdrivit sitt obestånd för att det ska gagna Lufthansa, som med stor sannolikhet kommer ta över stora delar av Air Berlin i den nya omstruktureringen. Om då företaget har ansökt om konkursskydd kommer en del av dess skulder avskrivas och Lufthansas nota bli mindre”.

Sedan tidigare flyger Air Berlin med flera Airbus A319 och A320 för Lufthansas dotterbolag Eurowings, i ett försök att minska förlusterna för Air Berlin.

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.