Novairs A321neo flyger nu från Sverige

20170623_P3314_MSN7746_NovAir_Apollo_A321neo_HoV_taxi_HR_006
Novair Airbus A321neo. FOTO: Airbus

I slutet på förra veckan lyfte Novairs nya Airbus A321neo för första gången från svensk mark. Ett av världens mest moderna och miljöeffektiva flygplan kommer att ha Stockholm Arlanda som bas. 

Det är researrangören Apollo som nu byter ut sina flygplan och får världens mest moderna flygflotta genom dotterbolaget Novair. Det handlar om totalt två Airbus A321neo, den ena blir fast stationerad på Arlanda och den andra på Gardemoen. Svenska och norska Apollo-kunder blir därmed de första i Skandinavien att flyga denna nya flygplanstyp.

”Detta är ett fantastiskt ögonblick både för oss som researrangörer och för våra kunder. Nu erbjuder vi inte bara en förbättrad reseupplevelse med bekvämare säten och mindre buller, utan också en maskin med reducerad miljöpåverkan, vilket är väldigt betydelsefullt. Det är klart att vi är stolta”, säger Apollos koncernchef Leif Vase Larsen.

Airbus 321neo är utrustad med CFM Leap 1A-motorer och 2,4 meter höga sharklets på vingtopparna. Tillsammans resulterar detta i nästan 15 procent lägre bränsleförbrukning och 900 km längre räckvidd – jämfört med föregångaren A321. Då flyget har plats till tio fler passagerare innebär det närmare 20 procent mindre bränsleförbrukning per säte – något som motsvarar en besparing på cirka 4500 ton bränsle per flyg och år.

”Airbus 321neo blir inte bara det mest komfortabla mellandistansflyget på Arlanda det blir också det mest effektiva och miljövänliga. Förutom en avsevärt mycket lägre bränsleförbrukning har vi valt att lägga in en extra ACT (auxillary centre tank), som gör att vi kan ta med mer bränsle och därmed också flyga längre”, säger Novairs VD Anders Fred

 

Ska vi tro på Apollo så har inte framtidens flyg TV-skärmar, istället har de USB-, och eluttag vid varje säte. Detta för att passagerarna ska kunna ladda och koppla in sin mobil eller surfplatta för att lyssna på- och titta på precis vad de själva önskar.

Inom kort kommer också researrangörens nya A321neo bli utrustad med ett eget nätverk som gör det möjligt att ladda ner filmer, TV-serier och annan underhållning, detta via en app.

”Idag tillbringar 8 av 10 av våra passagerare tiden ombord på sin privata mobil eller surfplatta. Nästan ingen efterfrågar en TV-skäm men många har saknat laddningsmöjligheter ombord. Det har vi tagit till oss, därför har vi valt att utveckla en app med ett nätverk i framkant – som också kommer att erbjuda underhållning för de som önskar det”, säger Novairs VD Anders Fred.

Fakta om Apollo och Novairs Airbus 321neo:

 

  • Antal sittplatser: 221
  • Längd: 44,51 m
  • Vingbredd: 35,80 m
  • Kabinbredd: 3,7 m
  • Maxfart: Mach 0.82 (82% of speed of sound)
  • Räckvidd: Upp till 3700 nautiske miles (6850 km)
  • Bränsleförbrukning: 15 % lägre än sin föregångare
  • Motorer: 2 stk. CFM LEAP 1A

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.