Sveriges regionala flygplatser satsar på biobränsle

Karlstad_flygplats (1)
Karlstad Airport var först i världen med en fossilfri tankanläggning.

Svenska regionala flygplatser har under många år aktivt medverkat till klimatomställningen. Karlstad flygplats var först i världen med egen fossilfri tankanläggning. Nu följer övriga flygplatser efter.

Sveriges regionala flygplatser (SRF) går nu in i Fly Green Fund (FGF) som är en omställningsfond för att få igång tillverkning och användning av fossilfritt flygbränsle. Flera ledande flygaktörer och flygbolag är redan med i FGF.

”Vi är jätteglada att Sveriges regionala flygplatser nu går med i Fly Green Fund. Det gör att vi har samlat i stort sett hela svenska flygnäringen. Tillsammans ökar vi våra möjligheter att erbjuda fossilfria flygresor till affärs-och privatresenärer”, säger Maria Fiskerud, VD för Fly Green Fund.

Antalet tillverkare av biobränsle är i dagsläget få i världen och ingen tillverkning sker i Sverige. Tillgången på flygbiobränsle är också relativt begränsad och kostar 4-5 gånger mer än fossilt bränsle.

Den internationella flygorganisationen IATA, har som mål att stoppa ökningen av koldioxidutsläppen från år 2020 och minska dessa utsläpp från 2005 års nivå med 50 procent till år 2050.

För Sveriges regionala flygplatser innebär det att man enats om ett mål där flygplatserna ska bidra till att nå målsättningen med ett fossilfritt flygresande till år 2030. För det startar nu ett samarbete mellan flertalet medlemsflygplatser. Den övergripande målsättningen är att kunna:

  • Erbjuda 5 % fossilfri tankning av flygbränsle redan 2018
  • Erbjuda 50 % fossilfri tankning av flygbränsle 2025
  • Erbjuda 100 % fossilfri tankning av flygbränsle 2030

 

I den svenska flygbranschen pågår nu flera initiativ för att få till en verklig övergång till fossilfria bränslen. Efter Karlstad har de större flygbolagen och även Swedavia startat upp flera projekt. Ofta kopplade till Fly Green Fund.

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.