Fördubblad investeringstakt och stabil resultatutveckling för Swedavia

rq9x12l9zbes1edem5jn
Malmö Airport är en av tio flygplatser som Swedavia driver.

Fler resenärer än någonsin tidigare valde att resa via Swedavias tio flygplatser under första halvåret 2017. För att ta hand om de stora resenärsökningarna har Swedavia ökat investeringstakten kraftigt och under första halvåret investerades 1 593 Mkr (703). Investeringarna i pågående utvecklingsprogram bygger framtidens flygplatser och skapar därmed förutsättningar för fortsatt ökat resande och svensk tillväxt.

Under första halvåret 2017 har 20 278 348 passagerare rest till eller från Swedavias tio flygplatser i landet. Jämfört med motsvarande period under 2016 innebär det en tillväxt med sju procent. Den 24 maj blev också den hittills största resdagen någonsin på Stockholm Arlanda Airport. Under ett dygn reste för första gången över 100 000 passagerare till eller från flygplatsen, många med anledning av att finalen i UEFA Europa League spelades i Stockholm.

”Det är glädjande att se att fler och fler resenärer väljer att flyga till och från våra flygplatser. Ett ökat resande är bra för svensk tillväxt, men leder också till en ansträngd situation på många av flygplatserna. Vi behöver därför effektivisera och optimera verksamheten här och nu, samtidigt som vi investerar för att utöka den långsiktiga kapaciteten och bygger framtidens flygplatser”, säger Jonas Abrahamsson, vd och koncernchef på Swedavia.

Investeringarna uppgick under första halvåret 2017 till 1 593 Mkr (703). Merparten ingår i de utvecklingsprogram som pågår för att bygga framtidens flygplatser. Fram till 2020 planerar Swedavia investeringar på cirka 16,5 miljarder i Swedavia och investeringstakten kommer att behöva öka ytterligare. Koncernens nettoomsättning för första halvåret uppgick till 2 827 MSEK (2 724), vilket var en ökning med 103 MSEK. Det är till stor del den positiva resenärstillväxten vid Swedavias flygplatser som bidragit till den högre nettoomsättningen.

Rörelseresultatet uppgick till 419 MSEK (532) och jämfört med föregående år, justerat för realisationsvinst, var den underliggande ökningen 33 MSEK.

Swedavia fortsätter sitt framgångsrika arbete med att attrahera nya långdistanslinjer till Stockholm Arlanda Airport och i maj invigdes en ny linje mellan Stockholm och Singapore. Det stod också klart att Air India startar en direktlinje mellan Stockholm och Delhi i augusti 2017.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.