Svenska landsting skaffar egna flygplan

SONY DSC

En verklig storupphandling pågår, i det tysta. Landets alla landsting och regioner är på god väg att skaffa sig en egen ambulans-flygplansflotta skriver Inköpsrådet.

Sveriges landsting och regioner har gått samman i ett kommunalförbund för att köpa ambulansflygplan. Planen ska specialanpassas för transporter av personer som exempelvis behöver specialistvård i andra landsting.

Idag köps flygtjänsterna från privata aktörer. Tanken med egna flygplan är att göra vården mer jämlik över landet, sänka kostnaderna och förbättra koordineringen av verksamheten.

Svenskt Ambulansflyg håller just nu på att upphandla sex fabriksnya flygplan med option på ytterligare fyra. Styckepriset ligger i häradet 100 miljoner kronor. Medicinskteknisk utrustning har redan upphandlats.

Även om Svenskt Ambulansflyg ska äga flygplanen kommer driften, till exempel piloter och tekniskt underhåll, att upphandlas. I och med att anbudsgivarna inte tyngs av den stora investeringen bedöms att fler operatörer vill konkurrera om tjänsten, något som i sin tur gynnar landstingen och medborgarna genom lägre priser.

Flygplanen ska baseras i Umeå, Stockholm/Arlanda och Göteborg/Landvetter med start 2020. Samtliga baser ska ha kort aktiveringstid och beredskap dygnet runt. Flygkoordineringscentralen hamnar i Umeå.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.