Säve får ordning i luften igen

Aerial_photo_of_Gothenburg_2013-10-27_497
Säve får tillbaka flygledare och blir en kontrollerad flygplats med start januari nästa år.

Säve flygplats, tidigare Göteborg City Airport stängde 2015 för linjetrafik på grund av för dåliga taxibanor. Efter hand upphörde också flygtrafiktjänsten, men nu planerar ägaren av flygplatsen Serneke att tillsammans med ACR återinföra flygledare på flygplatsen.

2015 stängdes flygplatsen för linjetrafik och flygplatsen såldes senare till byggkoncernen Serneke Group. Efter hand upphörde också flygtrafiktjänsten och då gav Transportstyrelsen klartecken till att driva så kallad godkänd icke-kontrollerad flygplats för bland annat samhällsflyget, alltså polis, ambulanshelikoptrar och Sjöfartsverkets räddningsinsatser, enligt pressansvarig Johan Live på Serneke.

Olof Bergström är enhetschef för ambulanshelikopterverksamhet vid Västra Götalandsregionen, om att flygplatsen är icke-kontrollerad:

Det har inte varit kaos men det har förändrat vårt beteende. I vissa fall har det försenat våra uppdrag. När det är många rörelser och snabba ryck så tycker vi att vi att vi ska ha en säker start och landning på flygfältet. Det tror jag alla tycker, säger Olof Bergström om att flygplatsen nu får tillbaka en flygtrafiktjänst.

Från och med januari nästa år bemannas flygplatsen av flygledare från svenska Aviation Capacity Resource (ACR). Tjänsten kostar 5 miljoner kronor per år, och finansieras av Serneke men också av de verksamheter som använder sig av flygplatsen, enligt Johan Live.

På flygplatsen kommer sju till åtta flygledare att arbeta, enligt ACR:s vd Wilhelm Wohlfahrt.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.