Norwegian med ett resultat före skatt på 861 miljoner NOK för andra kvartalet 2017

737 MAX_3
Norwegian Boeing 737 MAX.

Norwegian presenterar i förra veckan ett kvartalsresultat före skatt (EBT) på 861 miljoner norska kronor. Det är något ned från förra årets resultat, vilket delvis beror på högre oljepriser och flygskatt (passageraravgift) i Norge. Kabinfaktorn för andra kvartalet var på 88 procent. Utvecklingen är genomgående bra på alla marknader där Norwegian har verksamhet.

Kabinfaktorn för andra kvartalet på 88 procent var på samma höga nivå som motsvarande period förra året. Detta innebär att Norwegian fyller planen bättre, något som även innebär en betydande minskning av CO2-utsläpp per passagerarkilometer (RPK).

Under andra kvartalet har en Boeing 787 Dreamliner, åtta 737-800 och två nya Boeing 737 MAX-plan fasats in i flottan. Inom några år kommer Norwegian att ha en flygplansflotta på minst 42 Dreamliner långdistansplan.

Positiv utveckling på alla marknader

Totalt under andra kvartalet flög 8,6 miljoner passagerare med Norwegian – en ökning med 12 procent. Den starkaste tillväxten mätt i antal passagerare hade Norwegian på Oslo Gardermoen och London Gatwick. Under andra kvartalet startade Norwegian transatlantiska flygningar med bolagets kort- och mellandistansplan, etablerade ny långdistansbas i Rom och lanserade den allra första linjen till Sydamerika (Buenos Aires).

Norwegian omsatte 7,8 miljarder norska kronor under andra kvartalet, en ökning med 17 procent jämfört med samma kvartal förra året. Försäljningen av 2,5 procent av Bank Norwegian aktier bidrog positivt till ett resultat efter skatt på 1,1 miljarder norska kronor. Norwegians likvida medel ökade kraftigt från tre miljarder norska kronor förra året till strax under sex miljarder norska kronor i år. Både kapacitetstillväxten (ASK) och trafiktillväxten (RPK) var på 19 procent under andra kvartalet. Tillväxten för hela året förväntas bli 25 procent.

Norwegian återigen utsett till världens bästa lågprisbolag på långdistans

I juni utsågs Norwegian till världens bästa lågprisbolag på långdistans för tredje året i rad, i konkurrens med flygbolag från hela världen. Norwegian utsågs även till bästa lågprisbolag i Europa, för femte året i rad. SkyTrax Awards anses vara den mest prestigefyllda och erkända prisutdelningen i flygbranschen.

Norwegians allra första Boeing 737 MAX-plan levererades under försommaren. Norwegian är först i Europa med den här modellen som är en uppgraderad version av Boeing 737-800 som bolaget redan flyger med på kortlinjerna. Den nya flygplanstypen har en räckvidd som möjliggör interkontinentala flygningar.

”Jag är väldigt nöjd med den höga kabinfaktorn det här kvartalet. Sedan starten för Norwegian år 2002 har nu över 200 miljoner passagerare visat förtroende och rest med oss”, säger Norwegians koncernchef Bjørn Kjos.

”Vi har haft betydande extra kostnader för inhyrning av flygplan, höga oljepriser och flygskatten, passageraravgiften, som regeringen i Norge införde förra året. Detta har haft en negativ effekt på resultatet. Vi ser dock positivt på utvecklingen framöver, både vad gäller biljettförsäljning och förköp de närmaste månaderna samt lansering av nya linjer. Det har varit särskilt glädjande att ta emot två internationella SkyTrax-utmärkelser. Det hade aldrig varit möjligt utan alla våra duktiga medarbetare och våra kunder som har röstat på oss”, avslutar Kjos.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.