BRA flyger på biobränsle från Halmstad

dsc01618_35614055645_o
Premiärtankning av biobränsle på Halmstad City Airport

Från och med i slutet på förra veckan är alla flyg som lyfter från Halmstad flygplats tankade med biobränsle. Satsningen samfinansieras av BRA, Halmstad City Airport och Air BP och är ett led i BRA:s satsning på att halvera de fossila koldioxidutsläppen.

”Vi har som målsättning att halvera våra fossila utsläpp till 2025. Det kräver att vi fortsätter att förnya flottan till mer bränsleeffektiva flygplan och att vi flyger på biobränsle. Vi har flugit på biobränsle vid flera tillfällen, men aldrig tidigare har något flygbolag i Sverige kunnat göra det kontinuerligt, varje dag. Att flyga på biobränsle ger betydligt större klimateffekt än en flygskatt och är ett stort och viktigt steg mot visionen om ett fossilfritt inrikesflyg”, säger Christian Clemens, VD på BRA.

Biobränslet samfinansieras av Halmstad City Airport, BRA och Air BP. Det biobränsle som denna vecka levererats till Halmstad är till hälften tillverkat av använda frityroljor och till hälften av fossila råvaror. Detta blandas sedan ut med vanliga fossila bränslet i Halmstad. Den genomsnittliga mängden biobränsle under första året kommer att vara cirka 5 procent, vilket motsvarar cirka 50 ton bränsle. På BRA är de dock övertygade om att andelen kommer att öka.

”Det kan tyckas vara en liten andel, men det är bara början. Den största utmaningen vi har är att det tillverkas för lite biobränsle till flyget i världen och att prisbilden för biobränsle är cirka 5 gånger högre än det fossila bränslet. Genom att börja flyga dagligen på biobränsle vill vi visa producenterna att det finns en marknad för biobränsle, vilket kommer att leda till att fler våga investera i produktionsanläggningar och att priset kommer att sjunka”, säger Anna Soltorp, hållbarhetschef på BRA.

Satsningen i Halmstad är startskottet för BRA:s fortsatta arbete med att öka andelen biobränsle i flyget. Företag och privatresenärer kommer att erbjudas att köpa biobränsle för sina resor och därmed minska sin klimatpåverkan. Förhoppningen är att BRA i framtiden ska kunna tanka biobränsle på fler flygplatser runt om i Sverige.

 

Fakta biobränsle till flygtrafik:

  • Biobränsle till flyget är godkänt upp till 50 % inblandning i det fossila bränslet
  • Biobränsle kräver inte någon anpassning av tekniken, utan kan användas i samtliga flygplan
  • Biobränsle kan tillverkas av olika råvaror – idag främst av vegetabiliska restprodukter från matindustrin
  • Studier i Sverige visar att skogsråvara är en tekniskt- och kommersiellt gångbar bas för biobränsle till flyget – men ännu finns ingen produktion baserat på skogsråvara
  • Biobränsle är idag cirka 5 gånger dyrare än det fossila bränslet

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.