Norwegian köper fler Boeing 737 MAX

737-8-MAX-Freddie-Laker_Hi-Res_CMYK
Norwegian Boeing 737 MAX.

Norwegians helägda dotterbolag Arctic Aviation Assets (AAA) har ingått avtal om leverans av ytterligare två nya Boeing 737 MAX. I förra veckan undertecknades även en avsiktsförklaring (Letter of Intent) om så kallad ”sale-leaseback” på totalt 11 Boeing 737-800-plan som för närvarande trafikeras av Norwegian.

Norwegian fortsätter att utvidga flygplansflottan för vidare internationell tillväxt. Dotterbolaget AAA har utlöst två optioner för två nya flygplan av typen Boeing 737 MAX som kommer att levereras under 2018. Det här innebär att AAA nu har en beställning på 110 Boeing 737 MAX och 90 återstående köpoptioner.

Avsiktsförklaringen om ”sale-leaseback” (försäljning av flygplan som därefter hyrs tillbaka med leasingavtal) av totalt 11 Boeing 737-800-plan som trafikeras av Norwegian, förväntas minska Norwegians skuld med 1,4 miljarder NOK, baserat på dagens amerikanska dollarkurs mot norska kronan på 8,5.

I maj i år undertecknade Norwegian ett avtal om «sale-leaseback» av åtta nya Boeing 737-800-plan. Försäljningen av totalt 19 flygplan (åtta nya och 11 existerande) förväntas ha en positiv effekt på Norwegians likviditet på cirka 2,3 miljarder NOK. Flygplanen som har sålts kommer under en period att leasas tillbaka till Norwegian.

”Dagens avtal om försäljning av 11 stycken äldre 737-800-plan och beställningen av ytterligare två nya 737 MAX-plan, innebär att förnyelsen av Norwegians flygplansflotta fortsätter med ännu fler bränslesnåla och mer miljöanpassade plan. Nya flygplan är win-win för passagerarnas komfort, biljettpriserna, miljön och för våra aktieägare”, säger Norwegians koncernchef Bjørn Kjos.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.