Norwegian med passagerartillväxt och negativt resultat i första kvartalet för 2017

13273064524_9a3ee2978b_b
Norwegian Boeing 737-800.

Norwegian presenterar ett nettoresultat på -1,5 miljarder NOK för årets första kvartal. Trots stark passagerartillväxt bidrar högre bränslekostnader, hård konkurrens och en starkare norsk krona till ett negativt resultat. Årets påsk leder dessutom till en förskjutning av intäkterna till april i år mot mars förra året. Under första kvartalet har bolaget lanserat 39 nya linjer skriver man i ett pressmeddelande. 

Nettoresultatet blev -1492 miljoner NOK mot -800 miljoner NOK för samma kvartal 2016. Under första kvartalet valde 6,7 miljoner passagerare att flyga med Norwegian, en ökning med 14 procent. Den starkaste tillväxten hade Norwegian i USA, Spanien och Frankrike. I Norden var passagerartillväxten 6 procent. Kapacitetstillväxten var på 24 procent och kabinfaktorn var på 84 procent, en minskning med knappt en procentenhet. Första kvartalet är ett säsongsmässigt svagt kvartal med lägre efterfrågan.

Norwegians globala tillväxtstrategi kommer att ge stordriftsfördelar och lägre enhetskostnader. Under första kvartalet minskade enhetskostnaderna innan bränsleutgifter med 4 procent och skulden med 1 miljard NOK. Likvida medel vid kvartalets slut var på 4,8 miljarder kronor.

I det här kvartalet märker vi särskilt effekterna av högre bränslekostnader i kombination med en starkare norsk krona mot brittiska pundet, euron och svenska kronan som står för nästan hälften av omsättningen. Dessutom påverkas siffrorna av att påsken inte inföll under första kvartalet i år vilket den gjorde förra året. Samtidigt är det positivt att planens fylls bra och att allt fler väljer Norwegian, både i nya och mer etablerade marknader. Långdistanssatsningen är nu väletablerad vilket bevisar att resenärerna vill flyga interkontinentalt till låga priser i nya och bekväma flygplan”, säger Norwegians koncernchef Bjørn Kjos.

Under första kvartalet har Norwegian lanserat 39 nya linjer, bland annat mellan USA och Irland, Nordirland, Skottland och Norge. Vidare har bolaget under samma kvartal satt sju fabriksnya Boeing 737-800 och en 787-9 i trafik.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.