Gardermoen: Ny terminal invigd & ny långlinje till USA

oslo_lufthavn_pir2
Utbyggnaden av Gardermoen.

Oslos flygplats Gardermoen har expanderat och har sedan i torsdags förra veckan blivit dubbelt så stor som tidigare. Det är sedan man invigde en 117 000 kvadratmeter stor terminalutbyggnad. Dessutom fick flygplatsen en ny långlinje i present av Norwegian.

Gardermoen beräknas nu ha kapacitet för 32 miljoner passagerare per år och har fått 21 nya gater och 117 000 kvadratmeter större terminalyta. Arbetet har tagit sex år och kostat nästan 15 miljarder svenska kronor. Under förra året hade Gardermoen 26 miljoner passagerare som använde sig av flygplatsen vilket gör att man nu kan växa ett tag utan att det blir kapacitetsproblem på flygplatsen.

Dessutom tillkännagav Björn Kjos, vd Norwegian, under invigningen av den nya terminaldelen via video-länk att Norwegian börjar flyga till Seattle från Oslo. Det innebär att Seattle åter får en direktlinje från Skandinavien. Senast det fanns en direktlinje till det västra hörnet i USA var när SAS flög från Köpenhamn till Seattle under många fram till år 2009.

Det är oklart när trafiken på Oslo-Seattle startar, enligt Flygtorget är det antingen vinter säsongen 2017 eller sommarsäsongen 2018 som gäller. Flygplanstyp blir Boeing 787 Dreamliner.

 

Fakta om Gardermoen:

Kapacitet: 32 miljoner resande om året
Antal nya kvadratmeter: 117.000
Totalt antal kvadratmeter: 265.000
Nya gater: 11 nya fasta gater
Nya uppställningsplatser på plattan: 10 stycken
Antal nya restauranger: 37
Antal nya kiosker: 10
Antal nya butiker: 21

Källa: Businessclass.se

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.