Premiär för ATR i Östersund

BRA ATR 72-600 FOTO: BRA
BRA ATR 72.

I måndags gick premiärturen mellan Östersund och Bromma med ATR 72 som ersätter BRAs SAAB 2000 på sträckan. ”Det är ett idealiskt flygplan för inrikestrafik som med sin bränsleeffektivitet är det mest klimateffektiva valet i luften” skriver BRA i ett pressmeddelande.

Flygbolaget BRA har flugit från Östersund sedan september 2013. Nu växlar bolaget upp till ett större flygplan på sträckan.

”Vårt nya flygplan har plats för 72 passagerare, vilket är 22 fler än det flygplan vi flugit med fram till idag. Dessutom är flygplanet i en klass för sig när det gäller klimatprestanda. Vi sänker utsläppen med 35 procent per passagerare när vi byter flygplan. Det gör att utsläppen per person är i samma nivå som om man kört miljöbilen Toyota Prius samma sträcka”, säger Sakarias Ronquist, regionchef Östersund.

Det nya flygplanets bränsleeffektivitet är en av anledningarna till att BRA valt att förnya flottan. Totalt sett har BRA investerat närmare två miljarder kronor i nio nya ATR-flygplan och samtidigt leasar bolaget in ytterligare 4 ATR-flygplan.

”Bytet av flygplansflottan är ett viktigt steg på vägen mot att minska vår klimatpåverkan. Vi på BRA har som mål att halvera våra fossila koldioxidutsläpp till 2025. Det är ett mycket ambitiöst mål som ligger 25 år före de globala klimatmålen och för att klara det behöver vi övergå till att flyga mer på biobränsle. Vi flög på biobränsle tankat i Östersund i januari, och det är något vi hoppas kunna göra i mycket större utsträckning i framtiden”, säger Sakarias Ronquist.

Övergången till ett större flygplan har också medfört nyanställningar i Östersund, bland annat har fler kabin- och stationspersonal rekryterats i Östersund. I samband med förändringen har BRA också börjat bygga upp en pilotbas i Östersund.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.