Norrköping kan bli av med chartern

Norrkoping_flygplats
Norrköpings flygplats kan bli av med charterflygningarna om en flygskatt införs.

Om flygskatten införs den 1 januari 2018 kan charterbolagen komma att överge Norrköpings flygplats. ”Vi har fått signaler om det”, säger flygplatschefen Mari Torstensson till Norrköpings Tidningar.

Mari Torstensson är  VD för Norrköpings flygplats, men hon är även vice ordförande i branschorganisationen Svenska regionala flygplatser. I samband med regeringens besked i förra veckan om att en flygskatt ska ingå i höstbudgeten 2017 protesterar nu organisationen högljutt.

”Flygskatten är skadlig för alla landets flygplatser. Vi tycker också det är ett märkligt beslut då den statliga utredningen kom fram till att klimateffekterna av en flygskatt är begränsade. Många remissinstanser har också varit kritiska”, säger Torstensson till NT.

Om man följer förslaget från den utredningen om skatten kommer flygskatten från 1 januari 2018 innebära att priset för en enkelresa inom Sverige och Europa höjs med 80 kronor, 280 kronor för en resa inom 600 mil och 430 kronor om man flyger längre bort än så. Förutom att det blir dyrare biljetter är branschen rädda för att flygbolagen ska överge de mindre regionala flygplatserna i landet.

 

Norrköpings flygplats har de senaste åren satsat mycket på chartertrafik. Enligt Torstensson är de flygningarna nu hotade.

”Vi har haft generella samtal med charterbolagen och där antyds det att man kan tvingas lämna de regionala flygplatserna om det blir flygskatt”, säger Mari Torstensson till NT.

 

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d