Klimatoro stoppar inte svenskar från att flyga

3D render of ecological air travel concept isolated on white
FOTO: Euro Avia.

Svenska folket flyger mer än någonsin. Nästan 60 procent av svenska folket tror att de kommer flyga lika mycket i framtiden trots flygets klimatpåverkan, visar en studie från KLM/Ipsos. Trots att en stor del av svenska folket anser att flyget är ett miljöproblem menar majoriteten att tillgången till nationella och internationella flygresor är nödvändig.

Flygets klimatpåverkan är en fråga som återkommer i samhällsdebatten, men trots det flyger svenska folket mer än någonsin. Och trenden ser ut att fortsätta.

57 procent av svenska folket säger att de kommer flyga lika mycket i framtiden trots flygets miljö- och klimatpåverkan, att jämföra med 28 procent som säger att de kommer flyga mindre eller inte alls. Siffrorna kommer från en undersökning om svenska folkets syn på flygets miljö- och klimatpåverkan som KLM har tagit fram med hjälp av Ipsos.

”Den ökande flygtrafiken i Sverige och på global nivå leder till många positiva effekter, till exempel genom att det underlättar för handel, integration och internationella relationer. Samtidigt är KLM medvetna om att flygtrafiken har en klimatpåverkan som inte går att blunda för”, säger Paul Terstegge, Nordenchef för Air France-KLM.

Knappt 60 procent av svenskarna anser att flyget är ett miljöproblem, att jämföra med 24 procent som inte tycker det, och 18 procent som är osäkra. Oron för flygets klimatpåverkan är större bland unga, 18-29 år, än i de äldre åldersgrupperna. Samtidigt visar undersökningen att drygt nio av tio svenskar anser att tillgång till nationella och internationella flygresor är nödvändigt trots att det påverkar miljön. Behovet anses vara större bland invånare i norra Sverige och från Stockholmsområdet.

”Många har vant sig vid den nuvarande tillgången till flygresor, och trots flygets påverkan på klimatet är det tydligt att majoriteten ser ett behov i den tillgänglighet som flyget innebär. Därför är det viktigt att branschen fortsätter driva på för att minska flygets klimatpåverkan,bland annat genom att öka användningen av förnybart flygbränsle”, säger Paul Terstegge.

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.