Färre olyckor men fler dödsoffer under 2016

avro_rj_85_venezuela
Avro RJ 85 från flygbolaget La Mia som kraschade i Colombia under förra året.

Antalet flygolyckor minskade i fjol, men antalet dödsoffer var fler än under 2015, enligt flygbranschorganisationen IATA. Omkring 65 flygolyckor inträffade förra året, att jämföra med 68 året innan och ett årsgenomsnitt på 81 olyckor under en femårsperiod.

Tio av flygolyckorna 2016 krävde dödsoffer, medan fyra olyckor med dödlig utgång inträffade året innan. Men 2016 omkom sammanlagt 268 människor, jämfört med 136 dödsoffer 2015. Det årliga genomsnittet för den senaste femårsperioden ligger på 371 dödsoffer.

Bland 2016 års dödligaste flygolyckor var kraschen i Colombia i november, då en Avro RJ 85 med 71 människor ombord fick slut på bränsle med fem minuters flygning kvar till flygplatsen. Alla ombord omkom, varav de flesta tillhörde den brasilianska fotbollsklubben Chapecoense.

IATA:s siffror bygger på statistik från 265 flygbolag vilka står för 83 procent av världens totala flygtrafik.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.