Ambulansflyg väljer svenska flygdräkter

 

pilots-bsaa-lycksele-2-hi-res
Två av piloterna som flyger ambulanshelikopter från Lycksele, Emil Fredin & Lars-Göran Falk.  FOTO: Mats Lind

Ambulanshelikoptern i Lycksele betjänar Västerbottens län med 15 minuters anspänningstid dygnet runt. När det var dags införskaffa nya flygdräkter föll valet på svenska AUK Protection G1. ”Dräkten är helt suverän. Den bästa jag någonsin haft”, säger helikopterpiloten Lars-Göran Falk. 

Ambulanshelikoptern vid Lycksele flygplats tillhör Babcock Scandinavian Air Ambulance (BSAA) och betjänar en yta på ca 55.000 km2 i Västerbotten. Man utför ungefär 700 uppdrag årligen, ganska jämt fördelat mellan så kallade primär och sekundäruppdrag. Till de primära räknas akuta vårdsituationer medan de sekundära vanligen utgörs av intensivvårdstransporter mellan de olika sjukhusen i Norrland.

På basen, som är en av sex BSAA-baser i Sverige, turas tre pilotbesättningar i tvåpilotsystem om med att bemanna en Airbus AS 365 N2 Dauphin. Förutom piloter ingår sex läkare och sex intensivvårds- sjuksköterskor i bemanningen.

Brinner för att göra nytta

”Det bästa med mitt jobb är såklart mötena med alla människor”, säger Lars Göran Falk, som flugit helikopter sedan mitten av åttiotalet. ”Alla i besättningen känner starkt för sin uppgift och brinner för att göra nytta, vilket ger en väldigt speciell stämning”.

Helikoptern på Lyckselebasen har några år på nacken men är den typ av helikopter som ses som mest lämpad för uppdrag vid långa transporter. Den har god aktionstid och går väldigt mjukt och fint. Lars Göran blev bekant med den redan 1995 då dåvarande Heliflyg AB köpte sin första AS 365 till Östersundsbasen.

Ny maskin. Nya flygdräkter.

Från och med detta år blir det dock stora förändringar, då den nya Agusta Westland AW 169 ska ersätta trotjänaren AS365 N2. En annan uppgradering har dock redan skett. När det var dags att se över personlig utrustning för piloterna på basen valde man att köpa in en helt ny flygdräkt från Jämtländska AUK Protection.

”När jag provade den första gången fick jag samma känsla som när jag drar på mig mina fjällbyxor för att gå på tur”, säger Lars Göran. ”Dräkten är helt suverän, den bästa jag någonsin haft under min karriär”.

AUK Protection lanserades som både idé och varumärke i början av 2015. Initiativet var en följd av att helikopterpiloterna Johan Baumann och Michael Elmeskog länge närt en ambition att med hjälp av god svensk form utveckla bättre personlig utrustning för helikopterpiloter. De första produkterna, flygdräkten G1 och dess vinterversion G2, utvecklades i nära samarbete med piloter i Nordnorge och på Grönland.

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.