SAS: Flygskatt ger Kastrup nya långlinjer

S-8.1
SAS är kritiska till en eventuell flygskatt.

Skulle förslaget om flygskatt införas i Sverige kommer interkontinentala nysatsningar ske i Köpenhamn. Det skriver SAS i ett remissvar till regeringen. Förslaget till flygskatt är ogenomtänkt, verkningslöst och skatten slår orättvist. Ungefär så formulerar sig många av de myndigheter och intressenter som nu gett sin syn på förslaget och vars remissvar TT läst.

Enligt SAS skulle skatten kunna innebära att eventuella nya satsningar på längre rutter mellan kontinenter, som mellan Sverige och USA eller Asien, i stället kommer att ske utanför Sverige.

”Det är ingen tvekan om att fokus på eventuella nysatsningar vad gäller interkontinentala linjer som en konsekvens av en skatt, kommer att ligga på Köpenhamn. Det är värt att notera att en daglig interkontinental linje kommer att få en skattebelastning med runt 35 MSEK/år.” skriver SAS i sitt remissvar.

SAS förutser även att skatten kommer att minska efterfrågan och göra ”ett antal linjer” olönsamma, destinationer skulle läggas ned och antalet flygningar minska. ”Vi ser att det finns en stor risk för nedläggning av mindre inrikeslinjer, som t.ex. Visby och Kalmar, liksom även vissa destinationer i Europa.” Ett flygbolag baserat i Sverige kommer att få en ”kraftigt försämrad konkurrenskraft.” enligt SAS.

Även flera kommuner motsätter sig skatten, liksom Svenskt Näringsliv och myndigheten Tillväxtanalys som är kritiskt till att flygskatten har utformats som en passageraravgift. Myndigheten Trafikanalys föreslår i sin tur att en lag om flygskatt tidsbegränsas för att göra det möjligt att samtidigt enas om klimatinsatser globalt.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: