Arlanda växte mer än Kastrup i januari

arlanda_aus_der_luft
Arlanda växte mer än både Kastrup och Gardermoen i januari.

Fjorårets tillväxtvinnare Köpenhamns flygplats i Kastrup fick se sig omsprungen av de övriga nordiska storflygplatserna under januari. Medan antalet passagerare ökade med 12,3 procent på Arlanda växte Kastrup med mera blygsamma 5,6 procent. Vinnare blev Reykjaviks flygplats Keflavik med en tillväxt på 70 procent i januari. Det visar en sammanställning gjord av check-in.dk skriver News Øresund.

Under 2016 växte Köpenhamns flygplats i Kastrup snabbast i Norden med en passagerarökning på 9,2 procent och passerade för första gången 29 miljoner passagerare och stärkte med det sin ställning som störst i Norden. Men 2017 har inte börjat lika bra. Under januari hamnade Kastrup längst ner i tillväxtlistan för de nordiska huvudstadsflygplatserna med en passagerarökning på 5,6 procent. Hos Stockholm Arlanda ökade antalet passagerare mer än dubbelt så mycket eller med 12,3 procent och på Island noterade Keflavik hela 70 procent fler passagerare jämfört med januari 2016.

Den svagare tillväxten på Kastrup beror enligt check-in.dk på att inga nya flyglinjer öppnats där inför vintersäsongen och att jämförelsen sker med en mycket stark januarimånad 2016 då effekten av nya rutter från Ryanair fick genomslag i statistiken samtidigt som Emirates satte in sitt nya Airbus A380-plan med 615 säten på rutten till Dubai. Även om flygplatsen i Kastrup hade en lägre tillväxt i januari är flygplatsen fortsatt störst i Norden och på utrikestrafiken är den ledande rollen ännu tydligare.

Att den isländska flygplatsen Keflavik ökat antalet passagerare med 70 procent i januari 2017 jämfört med samma månad ett år tidigare beror enligt check-in.dk på att flygplatsen dragit til sig flera lågpris- och nätverksflygbolag från Europa och Delta Air Lines och Air Canada från Nordamerika. Främst uppges dock tillväxten bero på att de två stora isländska flygbolagen Icelandair och WOW air lyckats bra som hub-operatörer mellan Nordeuropa och Nordamerika.

Passagerarantal och tillväxt nordiska huvudstadsflygplatser januari 2017
(förändring jämfört med januari 2016)

Köpenhamn Kastrup: 1 981 252 (+5,6%)
Oslo Gardermoen: 1 835 900 (+10,9%)
Stockholm Arlanda: 1 799 925 (+12,3%)
Helsingfors Vantaa: 1 345 501 (+9,4%)
Reykjavik Keflavik: 493 831 (+70%)

Sammanställning: News Øresund

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.