Norwegian med ett årsresultat på drygt 1,1 miljarder norska kronor för 2016

norwegian_long_haul_boeing_787-8_dreamliner_ln-lnb_-_lax_22968938812
Norwegian Boeing 787 Dreamliner.

Global expansion med lansering av nya linjer, fullsatta plan och fortsatt förnyelse av flygplansflottan bidrog till att Norwegian i onsdags presenterade det bästa resultatet någonsin i bolagets historia. Årsresultatet var på 1,135 miljarder norska kronor. Genomgående för hela året rapporterade Norwegian en mycket hög kabinfaktor som på årsbasis var på 88 procent.

Årsresultatet för 2016 var på 1,135 miljarder norska kronor medan rörelseresultatet (EBIT) var på 1,820 miljarder. Siffrorna är starkt påverkade av Norwegians internationella tillväxt, särskilt på interkontinentala linjer samt i Spanien och Storbritannien. Samtidigt ökar marknadsandelarna på alla nordiska huvudflygplatser.

Omsättningen uppgick till drygt 26 miljarder norska kronor – en tillväxt på 16 procent. Bolaget satte 21 fabriksnya flygplan i trafik under 2016, något som bidrog till en kapacitetstillväxt (ASK) på 18 procent. Kabinfaktorn ökade med 1,5 procentenheter till 88 procent på årsbasis.Totalt reste 29,3 miljoner passagerare med Norwegian under 2016, en ökning med 14 procent jämfört med föregående år.

Resultatet för fjärde kvartalet uppgick till 197 miljoner norska kronor. Norwegian omsatte drygt 6,1 miljarder norska kronor under fjärde kvartalet, en ökning med 15 procent jämfört med motsvarande period föregående år. Den största ökningen stod den internationella trafiken för men utvecklingen i Norden var också positiv. Kabinfaktorn var på 86 procent. Drygt 7 miljoner passagerare flög med Norwegian under fjärde kvartalet vilket motsvarade en passagerartillväxt på 17 procent.

”Vi är mycket nöjda med att vi under ett år med stark internationell tillväxt, etablering på nya marknader och hård konkurrens, levererar bolagets bästa resultat någonsin. Med vår globala strategi bidrar vi positivt lokalt och till ökad sysselsättning där vi flyger, utöver att allt fler har råd att flyga – särskilt mellan kontinenterna. Under 2016 fick vi ta emot flera stora internationella kundutmärkelser som vi aldrig hade fått utan våra duktiga medarbetare på Norwegian. Vi går in i 2017 med ambitionen att stärka vår position på etablerade marknader samtidigt som vi utvecklar linjenätet i helt nya områden.”, säger Norwegians koncernchef Bjørn Kjos.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.