Tungt för Västerås flygplats

vxrsxt7qkiqwnkxdf6zq
Det går tungt ekonomiskt för Västerås flygplats.

Det kritiserade avtalet mellan Västerås flygplats och flygbolaget Nextjet kostade 18,3 miljoner kronor att säga upp. Totalt gick flygplatsen 2016 med mer än dubbelt så stora förluster jämfört med prognos rapporterar SVT.

Under hösten fattade Västerås flygplats styrelse beslut om att säga upp avtalet om flyglinjen mellan Västerås och Helsingfors, som invigdes i september och flögs tre gånger per dag med en SAAB 340. Nu står det klart att flygplatsbolaget förlorade 7,3 miljoner kronor på Helsingforslinjen under september och oktober samt att kostnaden för att avveckla avtalet om linjen uppgick till 18,3 miljoner kronor.

Inför 2016 var prognosen att flygverksamheten skulle göra förluster på närmare 32 miljoner kronor. Summan landade på mer än det dubbla, 64,2 miljoner kronor. I en kommentar till SVT säger kommunalrådet Anders Teljebäck ”att målet är ett maxunderskott på 20 miljoner kronor till slutet av 2019. Vi har en ambition på sikt att flygplatsen ska gå med vinst. Flygplatsinfrastrukturen är en viktig infrastruktur för Västerås, att kunna ha persontrafik och godstrafik. Får vi till det på ett bra sätt borde vi kunna få det att gå runt”

Idag flyger Nextjet till Helsingfors samt Köpenhamn som startar i vår. Ryanair flyger till bland annat London och Spanien från Västerås.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.