Biobränsle i BRAs ATR

fmp2e4eyanbvo1fr6ymi
BRA ATR 72-600 tankas med biobränsle.

BRA har som mål att halvera sina fossila koldioxidutsläpp på 10 år och ta ett stort steg på vägen mot ett fossilfritt inrikesflyg. I förra veckan flög BRA premiärturen till Umeå med den nya flygplanstypen ATR 72-600 och 45 procent biobränsle i tankarna. Det reducerade de fossila utsläppen med 67 procent per passagerarkilometer rapporterar bolaget.

För två veckor sedan presenterade regeringen sin nationella flygstrategi. Flygets stora betydelse för inrikes och utrikes transporter lyfts fram i strategin, samtidigt som infrastrukturministern betonar att regeringen har som ambition att införa en flygskatt för att minska flygandet. Men i onsdags förra veckan presenterade BRA istället en alternativ strategi.

”Med ny teknik och biobränsle kan vi åstadkomma betydligt större klimatnytta, samtidigt som vi bidrar till jobb och tillväxt i hela landet. Idag har vi flugit från Bromma till Umeå med 42 gram koldioxidutsläpp per passagerarkilometer. Det är betydligt mindre än vad en Toyota Prius släpper ut på samma sträcka”, säger Christian Clemens, VD på BRA.

Flygningen till Umeå genomfördes med en 45-procentig blandning biobränsle, gjort på använd frityrolja från matproducenter och restauranger i USA, till ett pris som är mer än tre gånger så högt som marknadspriset för fossilt bränsle. I Sverige finns dock råvaror att tillgå. Med mindre än 7 procent av den outnyttjade årliga skogstillväxten skulle hela det svenska inrikesflyget kunna bli fossilfritt. Flera forskningsprojekt pågår och restprodukter från skogsindustrin har visat sig vara en lämplig råvara såväl tekniskt som ekonomiskt.

”BRA har tagit ett stort kliv på vägen mot halverade utsläpp genom att byta till ATR-flygplan med en oöverträffad bränsleeffektivitet. Utmaningen nu, som de delar med många andra flygbolag, att få tillgång till biobränsle till en kostnad som gör bolagen fortsatt konkurrenskraftiga”, säger Christian Scherer, VD för ATR.

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.