Stöd till regionala flygplatser ska ses över

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kristianstad Österlen Airport är en av de flygplatser som kan drabbas hårt när Regeringen ska se över stödet till de regionala flygplatserna.

Regeringen vill se över stödet till de regionala flygplatserna som en del i den nya flygstrategin. Men Svenska regionala flygplatser är tveksamma till detta rapporterar NSK.

”Det är bra att regeringen i sin flygstrategi vill se över stödet till de regionala flygplatserna. Samtidigt verkar man inte vilja åtgärda grundproblemet för de regionala flygplatserna. Vi välkomnar att regeringen vill se över stödet till våra flygplatser. Men för att lösa problemen kan staten inte fortsätta tjäna pengar på de stora flygplatserna medan kommunerna får kämpa med att finansiera de små flygplatserna”, säger Peter Larsson, VD för Svenska regionala flygplatser till NSK.

Regeringen anger i flygstrategin att de statliga flygplatserna ska ”utgöra stommen” i flygtransportsystemet. Sedan ska stödet till de regionala flygplatserna ses över ”med utgångspunkt för att tydliggöra statens roll som stödgivare.”

”Utgångspunkten för staten borde vara att säkerställa tillgänglighet för hela landet, inte bara för de statliga flygplatserna”, menar Peter Larsson. Han anser det välgörande att regeringen i sin nya flygstrategi vill ha en fortsatt dialog med olika intressenter och branschföreträdare i en rad frågor. Inte minst när det gäller översynen av statens stöd till de icke-statliga (regionala) flygplatserna.

”Det är dock olyckligt att strategin inte adresserar grundproblemet med att staten äger och tjänar stora pengar på de tio stora flygplatserna med Arlanda i spetsen. Samtidigt som i huvudsak enskilda kommuner får kämpa med finansieringen för små flygplatser som har svårt att skapa intäkter”, avslutar Larsson.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.