SAS välkomnar flygstrategi men är kritiska till flygskatt

vigra sas nett
SAS är positivt inställda till en flygstrategi, men negativa till en flygskatt i Sverige.

SAS välkomnar precis som Norwegian att Regeringen nu presenterar en ny flygstrategi där man betonar flygets mycket viktiga roll i Sveriges transportsystem.

Det är framför allt positivt att man nu tillsätter ett Arlandaråd för att diskutera och formulera hur Sveriges viktigaste flygplats skall utvecklas i framtiden.

Dock är SAS kritiska till en flygskatt som direkt slår mot flyget, våra passagerare, företag och tillgängligheten i Sverige. I en bransch där marginalerna idag är minimala och priskonkurrensen stenhård, är en flygskatt på strax under hundra till flera hundra kronor per passagerare och väg något som få passagerare kommer att vara villiga att betala för, och som direkt kommer att påverka tillgängligheten till flera flygplatser.

Vi verkar på en konkurrensutsatt och internationell marknad, i en region med långa avstånd och ett globalt näringsliv. En  svensk flygskatt med, enligt regeringens undersökning, liten eller kanske till och med negativ klimateffekt är inte rätt väg framåt. Globala problem kräver globala lösningar, och flygbranschen är den enda bransch som enats kring ett globalt avtal som stabiliserar klimatpåverkande utsläpp skriver SAS i ett pressmeddelande.

I pressmeddelandet står det även att ”Flyget skall och är med och tar ett enormt ansvar. Investeringar i nya flyg, ny teknik, gröna flygningar och inte minst satsningar på biobränsle ger de reella förbättringarna för klimatet. En svensk flygskatt kommer inte bara få negativa samhällseffekter utan även påverka flygets möjligheter att fortsätta de enorma investeringar som redan görs”.

Hos SAS har, som exempel, 30 nya Airbus A320neo, med 15 % mindre utsläpp, nyligen köpts in och bolaget satsar på gröna flygningar, nya motorer och biobränsle, som kanske är den viktigaste delen i att nå ett hållbart flyg. Samtidigt som SAS ökat produktionen, så har bolagets utsläpp minskat med 14 procent bara de senaste tio åren.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.