Stockholms handelskammare: ”Bygg en fjärde bana på Arlanda”

arlanda_1_publish
Stockholm Arlanda Airport.

Kritiken mot en eventuell flygskatt är stor från flygbranschen. Flyget är viktigt för Sveriges tillgänglighet och tillväxt, och därför vill nu Stockholms Handelskammare att man ska bygga en fjärde bana på Arlanda.

”Det är dags att bygga en fjärde bana på Arlanda. En bra flygtillgänglighet är avgörande för att kunna stärka Stockholms och Sveriges ekonomi på sikt. Kunskapsintensiva teknik- och tjänsteföretag har ett stort behov av fler internationella direktflyglinjer och en nationell flygskatt riskerar därför att strypa företagens möjligheter att växa”, säger Fredrik Sand näringspolitisk expert Stockholms Handelskammare.

”Regeringens nya flygstrategi håller inte ihop. Det viktigaste strategiska beskedet borde ha varit att flygskatten inte ska genomföras. En svensk nationell flygskatt med svag miljöprofil kommer att motverka flera av regeringens mål i flygstrategin. Nu framhärdar infrastrukturministern med skatten. Det viktiga nu är att politiken understödjer utvecklingen och användningen av bioflygbränsle så att vi 2030 kan skapa ett fossilbränslefritt inrikesflyg. Här behövs en satsning från regeringen på innovation och utveckling av den nya tekniken”, avslutar Fredrik Sand.

Dock kan man ifrågasätta behovet av en fjärde bana på Arlanda då man i dag har tre banor, jämfört med London Gatwick som har en bana men över 40 miljoner resenärer per år. Gatwick klarar sig alltså idag på en bana och har dessutom 16 miljoner fler passagerare per år. Detta talar för att Arlandas nuvarande tre banor kommer att räcka en lång tid framöver.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.