Keflavik växer mest i Norden

888769
Reykjavik-Keflavik flygplatsen, som sedan 2011 har växt med 276 procent.

På fem år har antalet passagerare som använder sig av Islands största flygplats utanför Reykjavik växt med hela 276 procent. I år förväntas knappt nio miljoner passagerare passera flygplatsen som nu är Nordens femte största flygplats.

Köpenhamns flygplats Kastrup växte med 9,1 procent under förra året och de siffrorna är en bra tillväxt. Men en nordisk flygplats som växte betydligt mer under 2016 är Keflavik på Island. Under 2016 hade man en passagerareökning på 40,5 procent vilket motsvarar 6,8 miljoner passagerare. Keflavik har därmed tagit över femte platsen på listan över Nordens största flygplatser då man knuffade ner Göteborg Landvetter som tidigare hade femte platsen.

 

Den enorma tillväxten under 2016 för Keflavik är ingen slump. Sedan 2011 har flygplatsens passagerarsiffror växt med hela 276 procent, från 2,5 miljoner och en plats som Nordens 12 störste flygplats, till dagens siffror. Keflavik har bland annat gått om Billunds flygplats sedan 2011, Billund hade en passagerareökning med 14,1 procent under samma femårsperiod. Anledningen till Kefalviks stor ökning är bland annat ökad transfertrafik samt ett ökat turistintresse för Island. Detta har fått det ena flygbolaget efter det andra att starta flyglinjer till Island, precis som amerikanska Delta Air Lines som nu flyger året runt till ön.

 

 

Isavia, som driver Keflavik flygplatsen, förväntar sig att den enorma passagerarökningen även ska öka under 2017, och man förväntar sig en tillväxt på hela 28,3 procent vilket skulle innebära 8,75 miljoner passagerare. Dock är det långt upp till fjärde platsen på listan över nordiska flygplatser, då Helsingfors som ligger fyra hade 17 miljoner passagerare förra året. Etta på listan är Kastrup, två Oslo Gardemoen och tre Stockholm Arlanda.

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.