Premiärtankning av biobränsle på Åre Östersund Airport

biobransle-i-ostersund
Premiär-tankningen med biobränsle på Åre Östersund Airport.

Stockholm Arlanda var först av Swedavias flygplatser att tanka flygplan med biobränsle. Men nu tankas även flygplanen på Åre Östersund Airport med biobränsle.

Swedavia har upphandlat 450 ton biobränsle via Fly Green Fund, som är en ekonomisk förening med syfte att bidra till att Norden blir en världsledande bioflygregion, till en kostnad av 7,5 miljoner SEK. Mängden biobränsle motsvarar förbrukningen av det bränsle som har använts för Swedavias tjänsteresor under 2016.

Biobränslet tankas på tre av Swedavias flygplatser, förutom Åre Östersund även Stockholm Arlanda Airport och Bromma Stockholm Airport. Målet med Swedavias satsning på biobränsle för flyg är att visa andra företag vägen att satsa på hållbara tjänsteresor. På sikt hoppas Swedavia att efterfrågan leder till en svensk produktion av biobränsle. Det behövs för att lyckas med flygbranschens målsättning att minska klimatpåverkan genom att göra det svenska inrikesflyget helt fossilfritt till år 2030.

”Jag känner mig både stolt och glad över att vi i Östersund får vara med om det historiska tillfället när flygbranschen tar ett steg mot ett mer hållbart resande”, säger Susanne Norman, flygplatschef för Åre Östersund Airport.

Tankning på Åre Östersund i förra veckan är ett steg på vägen för att kunna leverera bioflygbränsle i samma logistikkedja som det fossila bränslet idag levereras.

”Swedavia vill genom vårt engagemang i Fly Green Fund bidra till att efterfrågan på biobränsle ökar. Det är väldigt enkelt för både företag och privatresenärer att via Fly Green Funds hemsida köpa biobränsle till de egna resorna. När efterfrågan ökar vågar marknadens aktörer satsa på det alternativet till dagens bränsle. Tillsammans bidrar vi till en snabbare övergång till biobränsle för flyget och ett hållbare klimat”, säger Susanne Norman.

 

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.