SAS fortfarande större än Norwegian

SAS_at_Gardermoen
SAS Boeing 737-800.

SAS har fortfarande titeln som Skandinaviens största flygbolag. Men under 2016 krympte avståndet till Norwegian rejält. Vid slutet av 2016 skiljde det endast 72 000 passagerare. Förklaringen till det är Norwegians expansioner utanför Skandinavien som gör att en stor del av Norwegians passagerare aldrig passerar Skandinavien.

SAS flög 29 374 009 passagerare under förra året, vilket gör att man trots Norwegians stora expansioner i Europa, fortfarande är större än lågprisflygbolaget som under 2016 endast flög 72 000 passagerare färre än SAS.

Antalet passagerare hos SAS ökade under 2016 och en av anledningarna till det är att nya långdistanslinjer till Boston, Miami och Los Angeles startades. Men även resten av SAS långlinjer har svarat för en mycket positiv utveckling under förra året. En annan anledning till passagerareökningen är också SAS sommarlinjer till Europa som bara flygs i absolut högsäsong och därmed ger SAS betydligt bättre utdelning än att trafikera linjerna året runt. Exempel på sommarlinjer är bland annat Split och Dubrovnik i Kroatien som har ett stort passagerarunderlag under sommaren men ett betydligt mindre under resten av året.

I december ökade SAS antalet passagerare med 10,5 procent jämfört med samma månad förra året vilket gör att bolaget flög drygt två miljoner passagerare. Kabinfaktorn (som beskriver hur fyllda SAS flygplan är) steg med 4,1 procent jämfört med december förra året till 72,2 procent.

 

 

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.