SAS & Finnair bland de 20 säkraste flygbolagen i världen

14-06-09_muc_sas_scandinavian_airlines_a321-200_ln-rkk
SAS Airbus A321 i München.

I den årliga säkerhetsundersökningen från Airline Ratings är SAS och Finnair bland de 20 säkraste flygbolagen i världen av totalt 425 flygbolag som ingick i undersökningen.

I undersökningen från 2016 ingår 425 flygbolag från hela världen och Airline Ratings gav 148 av flygbolagen sju stjärnor i säkerhet, vilket är det högsta resultat. Bland dessa bolag är  SAS och Finnair placerade topp 20.

Förutom SAS och Finnar finns följande flygbolag med i topp 20: Air New Zealand, Alaska Airlines, All Nippon Airways, British Airways, Cathay Pacific Airways,  Delta Air Lines, Etihad Airways, EVA Air, Hawaiian Airlines, Japan Airlines, KLM, Lufthansa, Singapore Airlines, Swiss, United Airlines, Virgin Atlantic samt Virgin Australia.

Airline Ratings har också offentliggjort en lista över de 10 mest säkra lågprisflygbolag. Här finns dock inte Norwegian med på grund av att bolaget inte har en IOSA-certifiering som är en av punkterna som bedöms i undersökningen.

I undersökningen finns det sju olika parametrar som Airline Ratings tar hänsyn till, och en parameter är om det har varit haverier med dödlig utgång de senaste tio åren. SAS har inte drabbats av dödliga haverier de senaste tio åren, men så sent som 2001 omkom 118 människor då en MD-87 från SAS kolliderade med en Cessna business jet på Linate flygplatsen i Milano.

En annan parameter är den så kallade IOSA-certiferingen, om flygbolaget har en sådan certifiering blir det två stjärnor i undersökningen. En IOSA-certifiering är en omfattande undersökning av säkerhetsdokumentationen hos flygbolagen. För en tredje stjärna krävs att bolaget inte finns med på listan över de flygbolag som har flygförbud i EU. Stjärna nummer fyra tilldelas flygbolaget om de inte har varit inblandade i en dödsolycka på 10 år. Även data från den amerikanska luftfartsmyndigheten FAA tas in i undersökningen, samt det internationella flygorganet ICAO för att avsluta undersökningen av flygbolagen.

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.